Karta för navigering i Svensk Asatro

torshammare

Många människor har inte så stor koll på de ideologiska inriktningarna inom Asatro.  Det kan tyckas som Asatro är en enda sak men det är det inte.  Det är viktigt att veta skillnaderna så man hittar rätt organisation att ansluta sig till.

 

Religiös Asatro

Religiös Asatro är som det låter en religion. Den kan vara både universell eller folklig.  Dessa människor utövar hedendom i linje med andra trosbekänningar. De ber till gudarna, eller blotar för utbyte med dem.  Religion är tro.  Detta är en efterapning av hur de uppfattar tro och religion. Ofta har de en vilja att bli accepterade som en religion.  

Forn_Sed_Sverige_Tingsblot_2011_Rådsgydja_o_Rådsgode-e1467898817386

 

Akademisk Asatro

Akademisk Asatro är endast kunskapbaserad. Alltså universell till sin natur. Vem som helst kan studera Nordisk hedendom och vara en del av det.  Den akademiske hedningen bedömer hedendom efter kunskapsnivå.  

DNVR6pPWAAAIVkr.jpg

 

Universell Asatro

Universell Asatro är iden om att alla människor oavsett folkslag eller härkomst kan hålla på med nordisk hedendom.  Den fungerar alltså i praktiken som de stora universella religionerna. De tror att hela världen är intresserad av nordisk hedendom. Detta kommer från en väldigt politisk världssyn, de präglas av pragmatik inför samhället. De blandar ihop andlighet och världslighet.  

030.jpg

 

 Folklish Asatro

 Folklish eller Vit Asatro är ideologin att endast Europeiska människor kan hålla på med Asatro och har kontakt med de Nordiska gudarna.  Det är tron på det Europeiska blodet och släktskapet med de Europeiska urfolken.  De inkluderar även icke-germanska europeiska folkstammar. 

DDVZlxKXgAEBPJZ

 

 Nordisk Folklig hedendom/Asatro

 Nordisk folklig Asatro är det Skandinaviska folkets historia, kulturarv och andliga tradition. Endast Skandinaver kan hålla på med den för den är för oss en Nordisk angelägenhet.  Vi tror på vetenskap. Livet innehåller många andliga mysterier men det behöver inte kollektiviseras. Den Nordiska mytologin är esoterisk. Den innehåller allegorier och synonymer för den naturvetenskap och kosmologi som var förbjuden under vatikanens inkvisationer och protestantismens diktatur.  I dag finns det alltså ingen användning för den i annat syfte än att den är en förenande traditionell faktor för Skandinaverna.  Vi har egna traditioner, eget skriftspråk (runor) och egen historia. Detta jobbar vi för att bevara och utveckla.  Förfäderna trodde inte, de var vetenskapsmän som jobbade med geofysik och energi. Om det var något de senare nordmänniskorna höll på med så var det magi och det är heller inte någon religion. 

 

22195975_241046546421924_3941111365274558933_n

 SHF håller på med Nordisk Folklig Asatro. Vi är det enda förbundet i Sverige som har denna inriktning. Det var bristen på detta som gjorde att vi öppnade förbundet. Vi startade inte SHF för att vara ett av de andra organisationerna och tävla med dem utan det fanns absolut inget sådant här innan. Vi anser att bara Skandinaver har tillhörighet med den fornnordiska religionen. Vår hedendom bygger på tron på vårt folk. Vår historia är vårt epos och religion.  Vi använder förutom Nordisk mytologi även folktro, kultur, historia och samtida uppfattningar.  Alltså är det inte en nyhednisk rekonstruktionistisk rörelse, utan en folkrörelse för etniska Skandinaver som vill hedra sitt ursprung och sig själva i denna tid. Vårt utövande av Asatro är dock som det traditionellt utövas av seriösa hedniska organisationer.

 Inspirationen till folklig Asatro kommer från Stephen Mac Nellen som startade Asatru Folk Assembly i USA. Jag var med när organisationen kom till Sverige men insåg snabbt att vi behövde en egen Nordisk folklig rörelse.  

event_81512252.jpeg

 

Det som skiljer SHF från övriga organisationer är att vi arbetar för Skandinavernas urfolksrättigheter och använder hela spektrat av folkkulturen med folkmusik, lokala sägner, fornlämningar, etymologi, språk, länder, forskning och vetenskap, vårt folks stora tänkare etc. Vi är ett folk med många stammar precis som Nordamerikas indianer. Vi tillhör den Skandinaviska etniska och kulturella sfären.  Vi ämnar att kunna erbjuda vårt folk hedniska riter för alla livets viktiga händelser. Detta anser vi vara viktigt då kristendomen är en semitisk religion och de andra Svenska samfunden är universella. Vi är inte fientliga mot kristendomen då den kan anses som en del av kulturarvet, men vi anser att det behövs en distinkt nordisk/germansk religion för vår folkgrupp. Vi ser inte oss själva som Europeer utan som Skandinaver.  Däremot ser vi oss själva som Europas urfolk som bebodde kontinenten som stammar innan demografin förändrades och andra folkslag kom in i södra Europa.  

 

odensberg

 

Olika folkslag har olika instinkter och egenskaper. Därför anammar vi etnopluralism.  Vi uppfattar andlighet som endemisk. Alltså att den är bunden till regionen den kommer ifrån. Vi Nordiska människor är en del av naturen i Skandinavien, precis som vargen och björnen, järven och lokatten. Naturens fauna och arter är anpassade efter sitt habitat. Därför ser vi speciella egenskaper i folkslagen, egenskaper som är viktiga och betydelsefulla. 

 

justnationalistgirls18-e1429803951641-657x360

 

Den Nordiska människan är väldigt ärlig och pålitlig. Den jobbar hårt och vill alltid göra rätt för sig. Du kan oftast lita på en Skandinav. Vi frågar sällan om hjälp, även om vi har mycket stora problem, man tar heder i att klara sig själv och inte betunga andra. Detta blev ett problem när nordborna började resa runt världen i stor skala. De blev lurade och blåsta för sin ”naivitet”. De trodde att man kunde lita på folks ord som hemma. Men sanningen är att de endast kunde lita på varandra eftersom de tillhörde samma kultur.  När jag växte upp så hälsade alla på varandra, när man passerade någon på gatan så sade man hej, till främling eller bekant. Det fanns en stor trygghet som präglade hela vår civilisation på den tiden. Med detta sagt så menar vi att vi behöver fortsätta hålla ihop. Speciellt nu när Nordens demografi snabbt förändras. 

 

301017-happy-nordic-people-youtube

 

SHF representerar folklig hedendom. Om du vill ha en levande tradition för din folkgrupp som inte är globalistisk, religiös eller globalt inkluderande så är Folkförbundet organisationen för dig.

 

Välkomna till den Skandinaviska hedniska gemenskapen,,,, 

25550165_269436070249638_6914559128993754990_n

1 kommentar

  1. Hej!
    Undrar om ni skickar ut folk som föreläser om er tro till gymnasieskolor OCH vad det i så fall skulle kosta?
    Mvh/Christina Ahlström
    Lysekil

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s