Hedniska högtider

Eftersom jag redan har lustmördat två av Sveriges största ”kristna” högtider, julen och påsken, såg jag mig om efter ett nytt offer. Och Valborgsmässoafton står ju för dörren. Jag behövde inte leta länge efter information om denna ”kristna” högtid. Allt står i Wikipedia.

Tilläggas kan, att Nordens hedniska riter inte bara var äldre än kristendomen, de var också äldre än asatron. Långt innan de kristna stal de hedniska festerna, hade asatrons härskare gjort precis likadant. De ursprungliga hedniska festerna är flera tusen år gamla, och har antagligen uppstått efterhand som inlandsisen drog sig tillbaka från Norden för tio tusen år sedan.

Men det var inte bara tidpunkterna för högtiderna, som de kristna härskarna stal:

”När Sverige kristnades på 1000-talet, byggdes vissa av de kristna kyrkorna på den gamla religionens hgtidsplatser, och knöt således också rumsligt an till de rådande högtiderna. Till exempel byggdes gamla Uppsala kyrka direkt i anslutning till det (hedniska) tempel som fanns där långt in på 1000-talet.”

De stora svenska högtiderna under årets första hälft är alltså jul, påsk, valborg och midsommar. Samtliga är i grunden hedniska, och har ingenting med den kristna religionen att göra. Anhängarna av de gamla hedniska riterna, och sedan asatron, gjorde segt motstånd mot kristendomen. Sverige kristnades på 1000-talet, men det var faktiskt inte förrän ett halvt årtusende senare som den härsklystne Gustav Vasa utfärdade order om att kristendomen skulle vara statsreligion med ensamrätt.

Vi borde faktiskt sluta oss samman och stämma den kristna kyrkan inför rätta, och kräva skadestånd för deras intrång i den gamla hedniska upphovsrätten!

31496172_10156056964070225_6108677099713724416_n

Av Anette Disälv Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s