Miðgarðr Ära & Heder

36295874_10156189655530225_5293304165890523136_n
Eftersom att vårat Folkliga SHF växer fram till en sunt, stadigt & starkt förbund, med regelbundna Blot. Samt ett stadigt själsligt växande hos många personer, så känns detta högaktuellt att lyfta fram & den vikten på en Ed som verkar förgås hos många.

En ed är ett mäktigt ord en ännu mäktigare ceremoni. Att bryta en Ed är bland de största nederlagen en människa här på Miðgarðr kan göra.
Det ansågs vara en oförlåtlig handling att bryta en Ed. Jag anser att det gäller idag med, dock så finns det absolut undantag som i allt här i livet. Men om man måste på något sätt bryta ett löfte, en Ed, så bör det göras rakryggat & av personen ifråga. I vårt globaliserade samhälle så har vi tappat oss själva & tappat det som borde betyda mest för oss själva, vårat ord, att stå för vårat ord & våra åsikter, traditioner & våran kultur.

Men hur skall vi kunna ära våra traditioner & kulturarv om vi inte ens förstår vikten av vårat egna ord? Att det vi säger & gör i handling är det som kommer eka vidare & höras i evighet. Vi måste börja med oss själva & våra sanna mot oss själva så vi kan stå rakryggade gentemot andra & oss själva.
Leva som vi lär så att säga. Att vi hjälper våra systrar & bröder att bli starka egentänkande individer  med kunskapen att föra vidare den folkliga kulturarvet, spiritualiteten & våra traditioner till våra kommande generationer & sovande hedniska bröder & systrar.

Handfasting-Wiccan-pagan-marriage-ceremony-678x381

Vänskap och dess motsats fiendskap är påfallande framträdande ämnen i Hávamál.

”Ovis man
tror alla vara
vänner, som vänligt le;
han förstår icke,
fast de stämpla mot honom,
om han bland sluga sitter.”

”Den varsamme gästen,
som till gille kommer
tiger under lyssnande tystnad;
med öronen hör efter,
med ögonen skådar,
så spanar var klok och spejar.”

flat800x800070f

Samma princip gäller vid Blot enligt mig. Jag kan ej gå in i en Blotring med icke Hedningar eller personer som ej är nyktra eller städade, då ett Blot är högst heligt för mig så som bör varas även för övriga hedningar. Att ingå i en Blotring är en typ av Ed. De som står brevid mig i en Blotring ska jag kunna lita på & vise versa. Jag skall kunna känna att de som står vid min sida skyddar min rygg & jag deras.

Som Öldungur Gyðja/Vôlva fick jag vid det senaste Blotet leva som jag lär & vara principfast & förklara för en person varför jag ej kunde låta denne kliva in i Blotringen. Han fick sitta en bit bort & på så sett vara delaktig & jag tillade att om han någonsin ville förkovra sig i Hedendomen vår folkliga tro var han mer än välkommen. I samma sekund jag tog ställning i detta stärkte jag inte bara mig själv utan framförallt mina bröder & systrar som ingick i Blotringen & förtroendet, tilliten växte fram då de flesta av oss just där & då ej kände varandra så pass väl.

En mycket vis & kunnig kvinna där påminde mig om en väldigt bra text som faller i glömska lätt, men är så talade samt beskriver ett heligt Blot så underbart. Men kan tillämpas på så mycket mer bla. vikten av en Ed.

Den Höges Sång
Runor skall du finna,
rätt uttydda stavar,
mycket stora stavar,
mycket starka stavar,
som skaldefadern skar
och gudamakter grovo
och de rådandes herre ristade.

Vet du, hur du rista skall?
Vet du, hur du reda skall?
Vet du, hur du färga skall?
Vet du, hur du fresta skall?
Vet du, hur du bedja skall?
Vet du, hur du blota skall?
Vet du, hur du sända skall?
Vet du, hur du slopa skall?

Äring & Frid
Öldungur Gyðja/Vôlva
DisÆlv

ladda ned

2 kommentarer

  1. Starkt gjort sammt Äring till dig,. Tack Moder jord har nu även Ristat litte nya runor på mig som ja behövde på mig där. 🤗

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s