Om innebörden av Blot

Wodin

Ett blot är en en fest med gudarna. I dagens tidevarv har vi ofta knappt om tid. Vi ger ofta inte oss själva det vi behöver i form av andlig vård och respekt. Men vi tjänar på att avsätta tid åt det. Människor tror ibland att blot är ett snabbt tidsfördriv på en halvtimme sedan åker man hem och fortsätter som vanligt. Då har man missuppfattat blotets syfte och funktion.

Vi vet att förfäderna brukade samlas på hedar och skåla till gudarna. De samlades också i långhus där man låg till bords och festade under längre perioder. Där kunde vandrande historieberättare recitera sagor, legender eller historia. Dessa berättelser kunde ta dagar att genomföra och utfördes alltid med största precision då alla kunde berättelserna och en som slarvade kunde råka illa ut. Dessa historiska beteenden som fanns i nordens klaner och stammar reflekteras i vår tids Asatro.

Lofotr Vikingmuseum-Foto-Kjell Ove Storvik-7209-2 (1).jpg

Vi blotar själva eller träffas med närstående från familj, blotlag eller förbund. Iden med att dricka mjöd är att man ska bli lätt berusad och extatisk så att man lättare får kontakt med de högre makterna. Vi måste då ta vår tid att öppna vårt inre och tanka på kraft. Vi offrar till gudarna för att få tillbaka. Denna kommunikation och transaktion är något man blir bättre och bättre på. Nyckeln är att tro på sig själv och sin förmåga. Vetskapen att man är en del i kedja av levande och döda nordiska individer och att kommunikation med andevärlden är möjlig. Att våra inre krafter är utan gräns. Vårt väsen är uppbyggt av gudamakterna. Vi kallar på energier som finns inom oss själva, men också utanför oss som starka energifält. Förfäderna är med oss i kött och ande under dessa ceremonier precis som de är under livets alla viktiga händelser.

Vi står i en cirkel för att våra energier ska förenas. Alltså kan vi inte ha okunniga eller felaktiga tankar och känslor där. Det suger bort kraft från ceremonin. Man ska vara enade, känna varandra väl och dela värderingar och åsikter, och veta vad det är man håller på med. Cirkeln synkroniserar energiflödet. En virvel uppstår och en portal mellan asgård och midgård öppnas. Där uppstår en brygga mellan människornas och gudarnas värld och därför är blot heligt.

ladda ned (3).jpg

Stora blot som har mer karaktär av uppvisning fyller också en funktion med att ge kraft då det är mäktigt att se eldar etc, men veteraner inom Asatro säger att man inte ska vara så många, att det är bättre med lagom stora cirklar. Det blir en sorts okontakt och en känsla av opersonlighet över sådana tillställningar. Vi kan inte slappna av tillräckligt bland främlingar för att riktigt våga slappna av och vara oss själva och låta våra inre känslor och krafter flöda. Men såklart finns det andra värden i dessa ceremonier i form av storslagenhet och ordning, känsla av att vara med om något speciellt att minnas och en visuell presentation av kulturarvet samt en känsla av gemenskap.

Efter ett blot ska man samlas i en festlokal och äta middag och utföra flera skålrundor med mjödhornet. Detta ger en personlig prägel och återspeglar att det är en nordisk visdomstradition vi håller på med. Vi talar i vänskaplighet vår innersta filosofi, kunskap och visdom. vi analyserar ceremonin och våra upplevelser. Detta är uppskattat och knyter samman gruppen- Detta innebär också att vi inte kan köra hem därifrån på kvällen. Det bästa är alltså ställen med övernattning så man är där två dagar eller att man har chaufför som kör hem flera.

CHR_1633_4_5_tonemapped

När man blotar själv så kan man ha en eldstad på bakgården eller i närliggande natur på gångavstånd. Man kan anlägga ett slags läger i naturen där man har sina ritualer. Det är lämpligt att anlägga en harg, ett Vie där du kan ställa attiraljerna etc. En plats att sitta runt elden med hornet och begrunda, eller till och med ett gudahov eller en megalit.

stenaltare.jpg

Alla blotar för att få ut något av det, men det krävs då att man ger sig hän åt det andliga arbetet. Ett blotlag blotar i regel mellan 4 till 8 ggr per år. Det är inte mycket tid att lägga. Det ger mycket mer än det kostar att ha en djupare gemenskap med sitt folk, gudar och gudinnor. Dessa sammankomster utgör en etnisk markör, de ger oss styrka och glädje att vara de vi är.

images (3).jpg

En annan sak som är viktig är föranmälan med förskottsbetalning så de som anordnar blotet vet exakt hur många som kommer och kan ordna allt exakt. Man ska alltså avsätta tid för sin andlighet och gemenskap med andra som håller på med nordisk folklig hedendom och man ska föranmäla sig och betala avgiften för att underlätta vid planering och utförande av blot. Ett blot sker inte av sig själv utan det krävs några som samarbetar med utrustning, mat, mjöd etc. Då vi hoppas den inhemska hedendomen ska växa så bidrar vi till dess existens. Drömmen är en framtid när vi har stora lundar för våra ceremonier. För det är där ute i naturen vi mår som bäst och får den mest naturliga kontakten med Regin.

Blot är ett sätt att ge energi åt den eteriska kroppen. Vi får helning och kraft. Vi får en djupare vision och en kontakt med vårat inre. Jag brukar säga åt deltagare att titta på elden och resa i sig själva så inte medvetandet fastnar på den fysiska processen. Det är så lätt, speciellt som nybörjare att man bara uppfattar det yttre, men med tiden upptäcker man vilka energier och andliga tillstånd man söker.

light-body-679x497

Tradition är oerhört viktigt. Genom att hedra årsväxlingarna, högtidernas väsen och gudomligheter, förfäder och mödrar så får man en starkare kontakt med själva livet. Man är med i dess strömning, man förstår dess funktion och syfte, du stämmer ditt inre med den naturliga pulsen. Det utgör också en viktig del av vår självidentifikation som nordiska människor. Genom att ha en egen tradition och ett eget etniskt medvetande så stärks våra rötter och vi kan blomma efter naturens plan.

En sund kontakt med det andliga är bra för den inre balansen. Det lär oss att kommunicera med våra älskade. Det lär oss att vara sanna mot oss själva. Det får oss att känna mening och hopp i en mörk tidsålder. Det ger kunskap om vårt folks historia och dess vägar. Den ger oss styrka och självsäkerhet i vår urfolksidentitet.

link to your individual Soul

Hell till alla som är med och bygger nordisk tradition och den Skandinaviska urfolksnationen, hell till folkstammen, Hell till SHF

shf bild 11 d (1).jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s